Sjoelbak glad maken: maak je sjoelbak als nieuw

Heb je een sjoelbak die al wat ouder is? Dan kan het zijn dat hij niet helemaal goed meer glijdt. Dit kan komen door stof en andere deeltjes die zich op het speelveld bevinden. In dat geval kan het fijn zijn om de sjoelbak weer glad te maken. Het is erg makkelijk om weer een gladde sjoelbak te krijgen. Volg de onderstaande stappen en je zult meteen verschil merken!

De oplossing

Om je sjoelbak weer glad te maken, wrijf je hem op met een wollen doek. Vervolgens strooi je er wat sjoelpoeder overheen. Je hoeft er maar een klein beetje op te doen. Als je daarna gewoon gaat spelen, wordt het poeder mooi verspreid door de stenen. Na een paar sjoelbeurten is het poeder verspreid en glijden de sjoelstenen er weer goed overheen.

Longfield Sjoelpoeder op speelveld

Wat je vooral niet moet doen

Misschien heb je zelf weleens bedacht om wat andere middelen te gebruiken, of heb je iets op internet gelezen. Bijvoorbeeld het gebruik van wax of meubelspray. In werkelijkheid wordt de sjoelbak hier eigenlijk alleen maar vet van, en niet perse gladder. Daarom is het beter om deze middelen te vermijden, en gewoon sjoelpoeder te gebruiken. Met bepaalde schoonmaakmiddelen kun je de sjoelbak zelf beschadigen. Pas hier dus mee op!

Stroefheid voorkomen

Je kunt stroefheid van een sjoelbak na een aantal jaren nooit helemaal voorkomen, maar je kunt het wel zo veel mogelijk tegen gaan. Probeer om de sjoelbak op een goede plek op te bergen waarbij hij niet vies wordt en niet te veel stof vangt. Zet hem dus niet op een vochtige plek, of een plek waar het heel warm wordt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de sjoelbak op te bergen in een hoes zodat deze minder stof vangt en (zon-)licht vangt.