Welke sjoelbak moet ik kiezen? (keuzehulp)

Weet je niet precies welke sjoelbak je moet kopen? Geen paniek! Na het lezen van deze keuzehulp heb jij alle informatie om de juiste keuze te kunnen maken. We helpen je stap voor stap bij het maken van de juiste keuzes, zodat jij zelf niet meer hoeft te bedenken waar je allemaal rekening mee moet houden.

Longfield wedstrijd Sjoelbak Luxe

De kwaliteit van de sjoelbak wordt bepaald door de gebruikte houtsoort, de dikte ervan en de manier van afwerken. Een sjoelbak die goed is afgewerkt is steviger, het speelveld is gladder en de sjoelbak gaat langer mee. Je zult bij een goed afgewerkte sjoelbak minder last hebben van slijtage en deze zijn dan ook meer geschikt voor intensief gebruik. Wil je het de beste speelervaring en wil je dat jouw bak lang mee gaat? Kies dan voor een wedstrijd sjoelbak. Deze sjoelbakken zijn van hoge kwaliteit en geschikt voor verenigingen, maar ook voor thuis of intensief gebruik op kantoor.

Ook is het goed om vooraf te bedenken waar je wilt gaan sjoelen. Vaak zie je dat mensen de sjoelbak op de eettafel leggen. Het grootste gedeelte van de sjoelbak moet ondersteund worden door de tafel. Daarnaast moet je aan het uiteinde van de sjoeltafel minimaal 50 cm vrije ruimte hebben om te kunnen staan.

Kies de maat

Een standaard sjoelbak is ongeveer 2 meter lang en 40 cm breed. Dit zijn de meest gebruikelijke sjoelbakken. Echter zijn er ook mini sjoelbakken. Deze sjoelbakken zijn speciaal gemaakt voor jonge kinderen (jonger dan 8) of voor ouderen. Met deze kleine sjoelbakken hoeven ze een minder lange afstand met de sjoelstenen te overbruggen, waardoor het spel wat makkelijker wordt. Zo kan iedereen toch meespelen!

De meeste mensen zullen kiezen voor een standaard afmeting sjoelbak.

Longfield wedstrijd Sjoelbak Luxe

Kies het type sjoelbak

Normale sjoelbakken kunnen niet ingeklapt worden. Vaak kun je ze goed opbergen. Ze zijn wel erg lang, maar niet hoog en breed. Daardoor kun je de sjoelbak vaak wel kwijt naast een kast. Vind je het toch onhandig om zo’n lang voorwerp op te bergen? Dan kun je er ook voor kiezen om een inklapbare sjoelbak te kopen. Deze kun je na het spelen inklappen, waardoor hij niet zo lang meer is. Houd er dan wel rekening mee dat er in het midden van de sjoelbak een naad zit. Als de sjoelbak dan niet helemaal recht ligt, kan dit een opstaand randje veroorzaken.

Accessoires

Verder hoef je alleen nog maar na te denken over de accessoires. De score kun je eenvoudig bijhouden op een papiertje of in je notities op je telefoon, maar je kunt ook een boekje met scoreformulieren kopen. Hierin kun je eenvoudig alle scores opschrijven en uiteindelijk de winnaar bepalen.

Als je je sjoelbak opbergt, kan er stof op de sjoelbak komen. Dit kan ervoor zorgen dat de sjoelbak wat stroever wordt. Ook kan de sjoelbak gaan verkleuren en verouderen door (zon-)licht. Je kunt ervoor kiezen om een sjoelbak opberg hoes te kopen, zodat je de sjoelbak hier tegen beschermt.

Als je sjoelbak na een paar maanden / jaren toch wat stroever is geworden, kun je hem gladder maken met sjoelpoeder. Je strooit gewoon een beetje poeder over de het speelveld en gaat dan spelen. De sjoelstenen verspreiden het poeder gelijkmatig over de bak, waarna hij na een paar keer spelen weer helemaal glad is. Bekijk sjoelpoeder hier.

Sjoelbak accessoires